Наближається Великдень і на ринках Хмельницького вже почалася торгівля неодмінними атрибутами свята: продаються форми для випічки, сухофрукти, посипка, антураж для інтер’єрів і безліч іншого.
Асортимент на будь–який смак та гаманець. Вже зараз господині прицінюються до продуктів, що їх традиційно кладуть у пасхальний кошик.
«Економічний дискусійний клуб» порахував, скільки ж у середньому витратить українська родина на цю потребу.
«У нинішньому році ціна Великоднього кошика, до якого входять шість традиційних компонентів, зросла на 8% у порівнянні з 2018 роком» - стверджує видання.
У середньому, вартість випікання паски у домашніх умовах , виходячи із актуальних цін, становитиме майже 44 гривні за виріб вагою 0,7 кг.
Тобто, порівняно із минулорічними Великоднем, вартість приготування паски зросла на 7%. Отже, у поточному році темпи подорожчання паски є втричі нижчими, ніж у 2018 році, коли індекс вартості її випікання склав 21%. Основний вплив на підвищення вартості паски за період, що минув від попереднього Великодня, справило подорожчання масла вершкового (на 11%, «плюс» 6 грн. на виробі), борошна пшеничного (на 19%, «плюс» 2 грн.), молока (на 10%, «плюс» 1 грн. Натомість, вартість яєць та цукру знизилися на 9%−13%, що також сприяло сповільненню темпів зростання вартості паски.