Шість тонн першосортних равликів з ділянки землі площею у 25 соток планує зібрати восени Сергій Ланчук на своїй равликовій фермі, що поблизу Кам’янця-Подільського. Як повідомляє у своєму сюжеті «СУСПІЛЬНЕ», чоловік, заради цієї справи, покинув роботу, аби присвятити більше часу розведенню та догляду за равликами.
Ідея розводити равликів з’явилася у Сергія Ланчука два роки тому, коли побачив відео про одну з равликових ферм в Україні. Одразу зацікавився і пройшов відповідне навчання.
— Після того я закупив маточне стадо і власне після цього почалася моя власна справа. В Україні вирощують три види равликів. Найпопулярніші — це Helix Aspersa Muller, які власне я розводжу, — розповідає Сергій Ланчук.
В Європі равликовий бізнес називають бізнесом для лінивих, каже Сергій Ланчук. І поспішає спростувати цей міф.
— Є декілька етапів. Починається все з маточного стада, це репродуктор, який необхідний для того, щоб відкласти ікру. Далі з ікри відбувається процес інкубації, тобто ікра інкубується і з неї вилуплюється мальок. Далі вже йде підрощування равлика, — каже Сергій Ланчук.
Равликів вирощують під спеціальними щитами, які вдень захищають їх від сонця. На полі сіють спеціальну рослину перко, яка багата на білок і слугує їжею для равликів, пояснює Сергій Ланчук.
Каже, додатково годує равликів спеціальною сумішшю комбікорму. Вони невибагливі і майже не хворіють.
— Ввечері відбувається зрошування, тобто вмикається полив, щити стають мокрими і равлик виповзає на щит і їсть корм. Єдине, що шкодить равлику, це різні гризуни, які можуть його їсти, це птахи, — говорить Сергій Ланчук.
За периметром поля розкладається спеціальна отрута, закопується в землю, щоб равлик неї не дістався. Тканина теж закопується на 20 см в землю, щоб кроти і миші не могли пролізти.
В холодну пору року равлики впадають у стан анабіозу, тобто у сплячку, не ростуть. Тих равликів, які повністю сформувалися, які мають завернуту губу, відбирають та три дні миють, аби випорожнити кишківник. Потім висушують.
— Він висушується, закривається плівкою, і впадає в стан анабіозу. Саме в такому стані він поміщається до холодильного приміщення, де підтримується стабільна температура 5–6 градусів і контролюється вологість. І равлик там собі спить. Можливо навіть до пів року він може спати без втрати суттєвої ваги і без смертності, — розповідає фермер.
Равлики виростають до потрібних розмірів за 4 місяці, додає Сергій Ланчук. Його равликів разом з іншими вирощеними в Україні равликами експортують у ресторани країн Європи. Каже, продукцією зацікавилися грузинські ресторатори.
Щоб приготувати равликів, після триденного миття їх посипають сіллю на 20 хвилин, промивають і кидають в окріп на 15 хвилин, відділяють філе від мушлі і варять окремо у спеціальному бульйоні зі спеціями три години. Мушлю варять у соляному розчині дві години та стерилізують у духовці.
— Коли зварилося філе, готується спеціальний соус, ми готуємо 5 видів соусів, і йде процес фарширування, тобто ложиться трохи соусу, м’ясо равлика і закривається теж соусом. І воно заморожується і зберігається в морозилці десь до пів року в вакуумному упакуванні, — додає Сергій Ланчук.