Сьогодні українці святкують Святвечір. З цим святом пов’язано чимало традицій. Водночас є і заборони, про які варто знати.
Традиційно віряни дотримуються суворого посту до сходу першої зірки, годувати дозволено тільки дітей. А на вечерю подають 12 страв, що символізують кількість апостолів Ісуса Христа, пише Оглядач.
В окремих регіонах трапезу починають з куті.
Вважають, що в меню у Святвечір обов'язково мають входити також узвар і вареники з капустою або грибами. Крім того, популярними стравами є смажена картопля, гречка, пісні голубці з кашею, риба, борщ або грибна юшка.
Під іконами прийнято ставити дідух – традиційний український різдвяний атрибут із колосків, що символізує врожай, добробут і безперервність роду.
На столі залишають одну зайву тарілку – для душ померлих близьких.
Рівно опівночі в храмах починається святкове богослужіння, яке прийнято відвідувати всією сім'єю.
У ніч на 7 січня діти й молодь колядують і відвідують хресних. Прийнято вважати, що чим більше колядників відвідає оселю, тим кращим буде рік для її господарів.
У деяких регіонах України прийнято колядувати не у Святий вечір, а на Різдво вранці.