Перед новорічними святами Україну заполонили фальсифікатом червоної ікри: як розпізнати підробку

Червона ікра – традиційний продукт на новорічному столі українців. Навіть ті, хто цілий рік відмовляє собі у делікатесах, намагаються прикупити до новорічного столу бодай одну баночку червоної ікри. Однак саме напередодні свят можна найчастіше натрапити на неякісний товар, при цьому виклавши за нього чималі гроші. А тим часом є кілька способів, щоб відрізнити якісний продукт від фальсифікату червоної ікри.

Як не потрапити "на гачок" недобросовісних виробників, розповіли фахівці із захисту прав споживачів із Держпродспоживслужби України.

Краще купувати ікру у великих мережевих магазинах. Імовірність напоротися на фальсифікат є всюди, проте у великих рітейлерів вона мінімальна. Великі торгові мережі, які у всіх на очах і на слуху, не ризикуватимуть своєю репутацією через "лівий" неякісний товар.

Як з'ясувалося, краще шукати продукт у скляних банках. По-перше, у них візуально видно якість ікри. А по-друге, у таких банках відсутній процес окислення продукту. Втім, можна купувати й у бляшанках, якщо ікра свіжа. І в жодному разі не купуйте її на вагу. По-перше, невідомо, де та як її зберігали. А по-друге, у такий продукт можуть підмішати все, що завгодно.

Крім того, потрібно перевірити цілісність банки. У бляшанці не повинно бути жодних отворів і тріщин. У скляній кришка має бути щільно закатана. При цьому у скляній банці стан товару можна оцінити ще й візуально.

"Візьміть баночку в руки і струсіть. Якщо всередині булькає – краще відмовитися від покупки, якісна зерниста ікра заповнює тару без порожнеч. Зверніть особливу увагу на кришку, вона не повинна прогинатися під натиском пальців або бути роздутою", – радять експерти.

Маркування на кришці будь-якої баночки з ікрою (і скляної, і металевої) має бути видавлене зсередини, з боку ікри, а не зовні. Якщо цифри маркування вдавлені всередину або просто нанесені фарбою на кришці, то є велика ймовірність, що це підробка.

Зазвичай масовий видобуток червоної ікри ведеться у липні-серпні. Тому ікра має бути датована цими місяцями. Якщо на кришці вказаний інший місяць, то, швидше за все, ікру попередньо заморожували, а потім солили. Якість такого продукту може бути невисокою.

У складі ікри не має бути понад 5-6% солі. І більше, і менше – це вже порушення технології. І це погано. Крім того, у складі ікри також зазначається її сорт. Найкраще брати перший. Тоді ікра гарантовано буде від одного виду риби.

Ці два показники вдасться оцінити лише після покупки товару. Однак навіть у тому випадку, якщо ви придбали фальсифікат, то надалі ви вже знатимете, яку ікру, з якої партії і від якого виробника не варто брати.

Перевірити ікру на справжність можна, кинувши в окріп пару ікринок. Якщо це підробка, то вони розчиняються у воді. Якщо ж ікра справжня, вона не розчиняється.

"Справжня якісна ікра повинна бути розсипчастою, мати ядро, бути однорідного кольору і з легким рибним ароматом. Штучну ікру виготовляють із желатину або водоростей, вона жорстка, не має ядра, відрізняється сильним риб'ячим запахом і доволі солона на смак", - пояснили у Держспоживслужбі.