• Головна
  • Свинина стане ще дорожчою: Україні пророкують зліт цін і масове банкрутство свиноферм
13:47, 23 лютого 2017 р.

Свинина стане ще дорожчою: Україні пророкують зліт цін і масове банкрутство свиноферм

Експерти побоюються, що українцям доведеться знову перейти на польське і бразильське м'ясо.

2017 року ціни на популярний в Україні вид м'яса – свинину – можуть значно зрости, хоча подорожчання вже й так помітно неозброєним оком, пише UBR.

Популярність свинини минулого року підвищилася через зниження цін і одночасне подорожчання курятини. При цьому виробництво курятини в Україні, як і раніше, зростає, а ось свинини – падає. 

Експерти пояснюють цінове зростання скасуванням спецрежиму ПДВ, підвищенням мінімальної зарплати і зростанням інших витрат, зокрема, на корми і паливо. Але найнебезпечнішим і непрогнозованим фактором впливу на ціни залишається складна епізоотична ситуація через спалах африканської чуми свиней (АЧС), яка, власне, і підірвала наш експорт.

"Переробники та виробники кажуть, що зараз наш продукт, навіть ковбасу, стало дуже важко продавати на зовнішніх ринках. Нові клієнти не з'являються, а старі поступово відмовляються від м'ясопродуктів з країни, де масово фіксуються випадки АЧС", – пояснив директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

З початку лютого свинина подорожчала на 15%.

Але скорочення експорту вже не зможе стримати зростання цін, адже пропозиція на внутрішньому ринку теж зменшуватиметься.

Віце-президент асоціації "Свинарі України" Оксана Юрченко розповіла, що експерти ФАО змоделювали можливі сценарії розвитку ситуації з АЧС. Згідно з прогнозами, цього року український промисловий сектор свинарства може втратити від 18,2 тис. до 1,5 млн голів (до 40% поголів'я), а господарства населення – від 900 до 71 тис. голів.

Як прогнозує президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич, за два-три роки поголів'я свиней скоротиться на третину, а ціни на свинину вже до кінця 2017 піднімуться на 25%.

Президент асоціації "Свинарі України" Артур Лоза очікує, що вітчизняний продукт може стати дефіцитним і занадто дорогим, тому українці знову їстимуть польську, бразильську та канадську свинину замість вітчизняної.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#свинина #зростання #ціна
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Оголошення
live comments feed...